SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

dinsdag, januari 11, 2005

Recept vegetarische schotel

Tja, ik heb me al vaker afgevraagd of het mogelijk is om op een slowlog een fast-gerecht te zetten maar ik vind dat het kan. Ik hoor wel als jij er anders over denkt. Vegetarisch eten heeft allang geen geiten wollen sokken imago meer, nee, natuurlijk niet, hoe kom je erbij, echt niet hoor, neee, zeker weten, écht niet.... maar toch zijn er lekker vegetarische dingen te maken. De meeste mensen gebruiken alleen te weinig natuurlijke kruiden en in plaats daarvan van die troosteloze unox zakjes met fabriekspoeder, BAH. Mijn moeder zei vroeger altijd: "Eten is nooit bah", Nou inmiddels weet ik dat er uitzonderingen zijn. Unox = bah. Ik kan nou echt niets opnoemen wat lekker is van dat merk. Ik snap niet dat iemand dat spul nog koopt. Maar goed, fulmineren hoe het niet moet is makkelijk, laat ik maar eens een alternatief op het scherm laten zien:

Vegetarische schotel voor 2 personen:

Ingrediënten:
Voor de saus:
Een paar paprika's
Wat champignons (mag ook shi-take of oesterzwam zijn)
Eventueel een beetje courgette
Je kunt ook een bakje voorgesneden en gewassen roerbakspul kopen, maar dat maakt het dan weer minder leuk natuurlijk.
Bakje Philadelphia kaas of een pakje gorgonzola (het ligt er maar aan wat je lekker vindt, ik houdt meer van blauwschimmel, maar die Philadelphia doet het ook goed, Boursin zou ook kunnen maar ik vind dat snel te machtig, dus voorzichtig met dat spul)
Uitje (liefst een rode) en een paar tenen knoflook

Voor de pasta:
Rigatoni of farfalle is prima pasta voor dit gerecht. Al dente koken natuurlijk.

Bereiding:
Bak de groenten lekker fel op een hoog vuur in de olijfolie. Uitje en knoflook erbij, dekseltje erop en laat maar even staan. Goed roeren anders wordt het meteen zwarte toelie.

Kook de pasta in het water met wat zout.

Variant1.
Kaas door de groenten roeren, pasta erdoorheen, opdienen (liefst met verse peterselie.) Heerlijk.

Variant2.
Roer uiteindelijk de kaas door de gebakken groenten en gooi het geheel in 2 overschaaltjes, even nog wat geraspte kaas eroverheen en 5 minuten in de hete oven. Waaauw.

zondag, januari 09, 2005

Recept Tapas

Er bestaat natuurlijk geen recept voor Tapas, dat snap ik ook wel. Maar ik heb zaterdagavond een wel heel lekker receptje voor tapaskroketjes gemaakt.

Het komt uit het spanje boek van Keith Floyd (je weet wel die BBC kok die tijdens het vertonen van zijn kookkunsten altijd net een glaasje teveel wegtikt zodat hij steevast aan het einde van elke aflevering compleet dronken en soms lallend zijn kijkers toe(s)preekt: Very funny!)

Ingredienten:
80 gram bloem
125 gram olijfolie (of boter)
peper en zout
Kippenbouillon (haal dat vet er even vanaf, dat zijn overbodige caloriën)

Voor de vulling:
200 gram garnalen en een lepeltje sherry
200 gram serranno ham en flink wat peterselie
200 gram van wat je wilt: kip, kaas, chorizo, het is allemaal lekker, dus kijk maar wat je over hebt.

Maak van de bloem en olie een blanke roux een voeg (let op: kijk even hoe je roux moet maken als je daar geen ervaring mee hebt) de bouillon toe. Laat het mengsel écht goed koud worden en voeg dan de (eveneeens koude) vulling toe aan het mengsel. Het beste is een nachtje in de koeling maar dit mengsel moet echt goed koud worden (zeker 3 uuur). Ondanks dat dit SlowLog toch duidelijke principes heeft had ik natuurlijk geen geduld en heb ik even wat versnelling toegepast (sorry) door ze in de diepvries te stallen. Gewoon 20 minuutjes en ik kan je vertellen dat ze het koud hadden.

Daarna kleine kroketjes uit het mengsel steken en dubbel panneren in grof paneermeel. Dat gaat dus in de volgorde: bloem, ei, panneermeel. (even rusten) en dan weer ei en panneermeel. Dan blijven ze geheid heel in het vel. Daarna frituren in olie en niet in hard vet (dat is alleen voor de frieten van Reitz in Maastricht geschikt). Nou, ik kan je vertellen: met deze kroketten maak je indruk.

Restaurant Verkadefabriek Den Bosch

Het is echt niet te geloven. Den Bosch wordt nog eens hip! Na mijn lyrische ervaring bij Spoon ben ik nu verrast in de Verkade fabriek . Een biertje aan de mega grote bar, een hapje aan een van de vele tafels, loungen na afloop van de film in een lekkere fauteuil: Dit zijn de plekjes waar ik op zit te wachten...

Toegegeven: het eten was niet geweldig. We hadden daghap vis, vlees en vegetarisch, maar dat was een geen culinair hoogstandje. Prijs/kwaliteit krijgt een zesje. Alleen de vis was te doen maar de rest was flauw en haastig in elkaar gezet voer. Het toetje (koude taart van verkadechocolade) was werkelijk een dichtsmeerder.. dat had ik niet moeten doen. Ik heb de hele film last gehad van mijn maag. De bediening kan ook nog wel het een en ander leren. Men zit duidelijk in de inwerkfase, dus niet te kritisch Slowlogger, je krijgt nog genoeg kansen om kritisch te proeven in deze heerlijke chocoladetempel. Het leuke aan deze tent is het feit dat je hier niet alleen kunt eten maar ook een filmpje, (geen mainstream maar filmhuis films en dat zorgt voor een ander publiek, heerlijk; geen popcorn gooiende pubers) theater en natuurlijk elke zaterdag dansen.

Kortom: een prima aanwinst in Den Bosch en een welkome aanvulling op het verschraalde "varkenshaas/frites" aanbod dat Den Bosch rijk is.

donderdag, januari 06, 2005

Ingezonden artikel naar NRC handelsblad

Na de overregulering van voedselveiligheid op weg naar vetheffing en suikerbelasting.

Ik pleit voor een ommekeer in denken. Veilig en gezond eten gaan hand in hand: namelijk bewust leven.

Onze overheid ziet met lede ogen de ernstig te noemen gewichtstoename door vet en ongezond eten van haar bevolking aan. Eind jaren tachtig werd in het acht uur journaal gewaarschuwd voor “Amerikaanse toestanden in Europa”, waarna we de welbekende onsmakelijke stereotypen kregen voorgeschoteld. Wel, het is zo ver. Als ik de berichtgeving in de diverse media mag geloven hebben we “ze” bijna ingehaald. En dus is het tijd voor actie. De schijf van vijf is afgestoft en opnieuw in gebruik genomen, de zorgverzekeraar vergoedt “gezonde” producten van Unilever en Coca-Cola gaat op scholen in de ban. Allemaal in de ijdele hoop dat dit de exorbitante gewichtstoename die ons -blijkens de cijfers- de afgelopen decennia teistert tot staan kan worden gebracht.

Eind jaren 70 ondernam de overheid dezelfde acties op het gebied van de voedselveiligheid. Doel van deze acties was om het aantal doden door voedselveiligheid verder terug te dringen. Bacteriën aanwezig in eten zoals Salmonella, Escherichia coli en Campylobacter zorgen voor infecties die voor kinderen en ouderen dodelijk kunnen zijn. Volgens recente cijfers is één op de zes sterfgevallen toe te schrijven aan ongezonde voeding, tegenover slechts één op de 1400 aan onveilig voedsel. Eén op de zes vind ik veel, en ik vraag me dan ook af hoe deze cijfers (waar onze overheid haar beleid op baseert) tot stand zijn gekomen. Dit cijfer is bovendien een constante gebleven over de afgelopen jaren, terwijl de productiemethoden zeer sterk zijn verbeterd, juist onder druk van de overheid ten einde sterfgevallen door onveilig voedsel terug te brengen. Veiligere productiemethoden leiden blijkbaar dus niet meer tot minder doden.

Het feit dat het aantal voedseldoden een redelijk constant cijfers blijft, komt in mijn opinie omdat de consument er steeds meer “als vanzelf” vanuit gaat dat alle voedsel dat hij krijgt voorgeschoteld veilig is, zonder daarbij zelf nog na te denken. Als de THT (Tenminste Houdbaar Tot) datum klopt, dan is het veilig. Deze overregulering op hygiënegebied (HACCP in de voedingsmiddelindustrie) en daarmee “overveilig” voedsel kan er bovendien toe leiden (en ik citeer uit een advies aan het ministerie van landbouw*) dat het immuunsysteem van mensen en vee onvoldoende wordt geprikkeld, wat ten koste gaat van de natuurlijke weerstand. Bovendien bestaat volgens gezaghebbende immunologen het risico dat het immuunsysteem zich gaat keren tegen onschuldige stoffen of zelfs tegen het eigen lichaam. Hier zou één van de oorzaken liggen van de snelle toename in rijke landen van allergieën, astma, auto-immuunziekten, eczeem en hooikoorts.”Ik ben er op basis van deze feiten van overtuigd dat veiligere productie niet meer leidt tot veiligere consumptie, maar alleen maar leidt tot meer ziekten.

De (Nederlandse) consument is “cost-driven”. Hij wil goedkope aardappelen, groenten en vlees en is niet bereid om meer te betalen voor meer kwaliteit (lekkerder vlees) of andere kwaliteiten (biologisch vlees). De consument wil zo veel mogelijk “zoet” voedsel, waarop de industrie handig heeft ingespeeld door producten aan te zoeten of zoeter te kweken. (zoals de spruitjes die anno 2004 lang niet zo bitter meer smaken ondanks dat ze nog geen nachtvorst hebben meegemaakt). Op vrijmarkten mogen particulieren geen voedsel meer verkopen en d productie het rauwmelkse streekkaasje (dat al 500 jaar wordt geproduceerd) wordt door onze Europese regel- en reguleringsdrift zorgvuldig om zeep geholpen. Dus wat blijft er over voor de consument? Voedsel dat efficiënt is geproduceerd en tegen zo laag mogelijke kosten aan ons wordt gevoerd: De low-cost consument is volwassen geworden.
Deze door de overheid opgevoede lowcost-consument stelt in 2004 zijn prioriteiten: Hij koopt te zout kant en klaar eten bij de Albert Heijn, eet zich klem in zijn auto langs de weg bij BurgerKing en propt zich zonder erbij na te denken al internet-surfend of televisie-kijkend vol met de zak borrelnootjes, chips of M&M’s.
Neem zelf maar eens de proef op de som bij de (super)markt. Hoeveel consumenten voelen aan het fruit dat ze kopen om te controleren hoe rijp het is? Hoeveel vrouwen ruiken aan de kaas die ze in hun karretje leggen? Hoeveel mannen kijken naar de ingrediëntendeclaratie op de zak chips die ze als vanzelfsprekend weer uit het vak grissen? Nagenoeg niemand. We zijn verleerd bewust om te gaan met ons voedsel. En als we dan een keer naar het buitenland op vakantie gaan, worden we onmiddellijk ziek. Ziek omdat we niet meer bewust kijken, ruiken, voelen en proeven wat we eten.

Als we ons bewust zouden zijn van wat we kopen, zouden we de onbespoten appel met een plekje kopen in plaats van die Twix.
Als we ons bewust zouden zijn van wat we bereiden, zouden we elke dag verse groenten koken, in plaats van dat kant en klaar pakketjes nasi.
Als we bewust zouden eten, zouden we genieten van wat we eten en bewust eten en luisteren naar ons lichaam dat het signaal “genoeg” geeft.

Gezond eten en veilig eten gaan hand in hand. Het begint namelijk met bewust leven. Als je bewust leeft, koop je geen Cola. Als je bewust leeft, neem je absoluut een Van Dobben Kroket, maar met mate. En als je bewust leeft, hoef je dus ook nooit af te vallen of ziek te worden van onveilig voedsel.

Ik stel voor dat de overheid in plaats van de verantwoordelijkheid bij de producenten te leggen, de consument weer gaat leren bewust te leven. Een optie is wellicht om op een postbus 51 campagne te starten waarin we als burgers worden opgeroepen om onze eigen zintuigen weer te gaan prikkelen als we ingrediënten kopen, eten bereiden en aan het eten zijn, onze hersenen weer te gaan activeren om die prikkels te interpreteren en onze ervaringen door te geven aan de generaties die na ons komen, voordat het te laat is.

Restaurant De Eetgelegenheid Zaltbommel

Roberto en Nancy Hoeppe hebben een fantastische tent. Heerlijk eten tegen geweldige prijzen. Ga je vanuit Zaltbommel 5 kilometer naar het zuidelijk gelegen Den Bosch krijgt je voor dat geld maximaal een varkenshaas met slappe friet. Nee, bij Roberto (Chef de Cuisine) en Nancy (Gastvrouw) is dat anders. Heerlijke gerechten waarbij groenten centraal staan. Wat dacht je als voorgerecht van een "Mozaiek van konijn met kool, bospaddestoelen en truffelgelei" of een "Verse gebakken sardines met Roquettesla, ansjovis en huisgemaakte knoflook croûtons". Heerlijk. Als hoofdgerecht "Fazantenfilet, uit de oven, samen met een gestoofde loper, zuurkool en daarbij een stevige wildsaus" (Dit gerecht is met 19,75 het duurste hoofdgerecht van de kaart!) Of een "Ribeye steak, naar wens gebakken, samen met gewokte seizoensgroenten en een saus van Dyon mosterd"
Klasse gerechten die met liefde zijn klaargemaakt. Ik heb maar één advies: proberen.

Restaurant "De Eetgelegenheid"

woensdag, januari 05, 2005

Recensie Franse kaas

De gemiddelde Nederlander weet echt niet hoe hij kaas moet eten. Gelukkig heb ik een Franse schoonzus die het mij met harde hand geleerd heeft. Basisregel hiervoor is: Als de kaas te lang in de winkel ligt en de gemiddelde Nederlander vind hem "over datum". Dan is ie lekker. Laat die brie maar eens een weekje liggen, dan is ie helemaal klaar... Ik zal binnekort eens wat adresjes noteren waar je lekker kaas krijgt. Eentje weet ik uit mijn hoofd: Joosten in Maastricht aan de wijkerbrugstraat. Absolute top in kaas.

Recept Krokante roodbaars met groenten

Sherry is heerlijk om mee te koken. Zo'n rode fles medium dry (ik zou zeggen: zoet) sherry van de HEMA voor 3,95 doet wonderen als je je groenten ermee afblust. Ik heb ook zo'n schenktuitje op mijn fles sherry gemaakt. Handig, maar je gebruikt snel teveel :)

Om te drinken zou ik de beendroge fino (grijze fles) nemen. Dit recept is ook te gemakkelijk en ontzettend lekker.

Ingrediënten:
Verse sperzieboontjes, rode paprika's, of als je wilt wat courgette.
Eventueel wat champignons maar het hoeft niet.
Rood uitje en wat knoflook
Stukje roodbaars
Maiszetmeel
Sheutje sherry (medium dry)

Bereiding:
Fruit de uitjes aan in wat olijfolie. Neem de sperzieboontjes en bak ze even mee aan met de uitjes, rode paprika's in blokjes snijden (het mondgevoel is belangrijk: en die rode blokjes doen het goed bij die groene steeltjes). Eventueel courgette en champignons erbij naar wens. Het geheel even 5 minuutjes bakken en daarna afblussen met een scheut sherry. Deksel op het pannetje en even 10 minuten laten staan.

Intussen hebben we even tijd om die fijne Fino te proeven ...

Pak de roodbaars en dep hem een beetje droog met wat keukenpapier. Wat zout en peper erop en even ligt door het maizetmeel halen. Aziaten gebruiken niets anders dan maiszetmeel om te paneren. Het is geweldig. Veel beter dan bloem, dat wordt zo papperig. Dit blijft lekker krokant op het bordje. Bak de roodbaars aan beide kanten lekker bruin en roer even door de groenten in het pannetje. Check ook even of ze niet te lang liggen anders worden ze te zacht een dat is niet lekker. Die groenten moeten een beetje al dente blijven want die vis is al zacht en onze mond wil een beetje afwisseling.

Op het voorverwarmde bord: eerst de groenten in een mooi hoog hoopje (de saus die loopt eruit maar dat is prima). Daarna boven op de toren het roodbaars en eventueel wat bosui of peterselie eroverheen als je dat nog hebt staan. Eet ze!

Recept Vis en Salade

Dit is echt een favoriet om snel en simpel te eten. (en geen wijn erbij drinken! Dat is veel te lekker ! Als je wilt afvallen gewoon water of spa-rood)

Vis en Salade

Ingrediënten:
Vis (stukje zalm, roodbaars of tonijn)
Zak sla (Voorgewassen en gesneden)
Wat nootjes/ pijnboompitjes etc.

Bereiding:
Bak de vis op een stukje bakpapier zonder vet (dat scheelt weer een kwartiertje hardlopen) even 10 minuutjes lekker bruin. (Ik koop hier ook vaak voorgemarineerde vis voor. Het is natuurlijk eigenlijk vloeken in de kerk maarja, af en toe wil je ook snel, simpel en lekker koken)

De sla kan in de kom (bij de AH hebben ze heerlijke slasaus in een flesje trouwens: de Ceasar slasaus. Normaal gesproken vind ik dit soort uitvindingen goed voor de doodstraf maar geloof me: deze is echt de moeite waard om te proberen!) Dus: een eetlepel van deze saus door de sla (nee, niet stiekem 2 lepels) of een vinaigrette van wat olie en dragon azijn (die dragon kleurt goed bij vis) en de noten erdoorheen.

Breng de salarde "log" op het bord en serveer de vis hierop. (ik wil hem zelf ook wel eens los op een bordje erbij serveren, zoals de fransen het doen)

Dit stukje lezen duurt bijna langer dan het gerecht maken...

dinsdag, januari 04, 2005

Recept Witlofsalade

In het kader van "snel en slank" de komende weken wat van mijn recepten die ik zelf graag maar om wat af te vallen maar ook niet te lang in de keuken te staan.

Witlofsalade

Ingrediënten:
4 stronken witlof
4 harde appels
2 eetlepels rozijnen
Eetlepel yoghurt mayonaise (zelf aangemaakt is natuurlijk nog beter)

Bereiding:
Laat de rozijnen even een kwartiertje in warm water wellen. Snij het bittere onderkantje uit de witlof, en snij de witlof 4 x in de lengte door en daarna "lekker fijn" in de breedte zodat je kwart ringetjes krijgt. Snij de appels in blokjes. Mik alles bij elkaar in een kom en geniet.

Recensie Fullbelly

"I have a full belly" (Austin Powers II). Nou, zo voelt het wel zo na de feestdagen. Ik zag in de USA een mooie en zeer complete site over eten: www.afullbelly.com. Deze log heeft (engelstalige) informatie over restaurants, foodstores en veel leuke links naar andere weblogs. Ik denk dat ik toch maar eens wat slankfood in mijn log ga brengen want die fullbelly begint te knellen.

maandag, januari 03, 2005

Recept Balkenbrij

Eigenlijk heb ik genoeg van al dat zware eten tijdens de feestdagen. Dit recept is echter zo mooi dat ik het niet kan laten om het te loggen. In Limburg en Brabant nog geliefd, maar steeds minder verkrijgbaar. Slowfood zet zich in voor "vergeten eten". Een van de recepten op haar website is een recept van Balkenbrij uit 1740.

Ingredienten:
3 liter bouillon
400 gram vers spek
300 gram wildlever grof gemalen
100 gram vlees van wild
20 gram rommelkruiden
400 gram boekweitmeel
20 gram zeezout

Bereiding:
Kook de drie vleessoorten in de bouillon niet te gaar, maar net rosé, voeg de rommelkruiden toe (kaneel, peper, anijs, korianderzaad, peper, foelie, laurier en kruidnagel). Laat dit rustig weken en intrekken voor 5 minuten, ps. de specerijen moeten wel goed vermalen zijn in de vijzel!!. Voeg met een lepel al roerend het boekweitmeel erdoorheen en laat ze dan even nagaren, stort de massa in de vormen en laat dit een dag besterven.

zondag, januari 02, 2005

Restaurant Chateau Neercanne Maastricht

Wat een heerlijke plek om te zijn. Hét mooiste plekje restaurant in Nederland durf ik zonder twijfel te zeggen. Neercanne ademt in alle facetten de sfeer van weleer uit en dat maakt het bijzonder en chique. Een aperatief in de grotten van de Cannerberg (tegenover het restaurant gedeelte) is een perfecte start van een (op culinair niveau) prima restaurant. De bediening is soms wat slordig en vergeetachtig maar voor de rest is het absoluut van hoog niveau (Neercanne heeft 1 michelin ster).
Het feestmenu bestond uit:
Amuse van sintjacobsschelp op een puree van postelijn met peterselie olie
Salade met patrijs, ganzelever en paddestoelen
Op de graat gebakken zeetong met een stamppotje van gebakken gerookte makreel en een saus van aardappel, spek en kruidnagel.
Kopje heldere kreeftenbouillon
Ossehaas, aangebraden en daarna gepocheerd in truffeljus
Diverse soorten Europese kazen
Dessertbuffet met verschillende schitterende taarten, crème brulleé, tiramisu, flensjes, soesjes, ijs en nog veel meer.

Een fantastisch menu (ik vond het wat veel maar dat kwam omdat ik na de kaas nog twee keer zoet dessert heb gekozen ... ) en ondanks dat we met veel (40) mensen waren was het eten zowel op tijd als goed op temperatuur. Chapeau voor de keuken. (de ossenhaas was perfect segnant)

Je kunt hier erg goed eten en je betaalt niet de hoofdprijs (100 euro per couvert incl. wijn is te doen vind ik) en je dineert in een kasteel waar je toch écht (minstens) één keer in je leven geweest moet zijn...

zaterdag, januari 01, 2005

Happy Plateau !

De beste wensen voor 2005 !
Gisteravond lekkere champagne uit Ay gedronken en een overheerlijk Plateau gegeten. Schmidt vergat alleen de oestertjes erbij te doen en ik vergat natuurlijk de bestelling te checken ... Gelukkig bood de HEMA in Zaltbommel uitkomst. 12 verse oesters werden daar om 15:00 nog binnengekoerierd zodat ik nog een dozijn kon afhalen. Morgen zal ik wat foto's uploaden :)

Update 2 januari: zoals beloofd de foto van het plateau fruits de mer

Vanavond een nieuwjaarsfeestje in Chateau Neercanne (Maastricht). Morgen een impressie.