SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

zondag, september 24, 2006

Recensie: Opera

Geen Puccini, Verdi of Mozart, maar een restaurant in Den Bosch waarvan wij het bestaan niet wisten. Jammer, want Den Bosch heeft veel 'varkenshaas-peperroomsaus' eetcafe's en daar begint toch zo hier en daar eindelijk wat verandering in te komen.

Opera heeft een hoog kitsch gehalte. Speelgoedjes, emaile borden, snuisterijen. Je zou er met gemak een vlooiemarkt kunnen organiseren. Dat wordt dan een soort tegenhanger van de Vogeltjesmarkt, qua hoeveelheid dan... Genoeg over het uiterlijk, want daar komen we niet voor. Op de eerste pagina van de kaart worden we vriendelijk gevraagd vooral commentaar te geven aan de betreffende ober, op het moment dat dat zich zou voordoen en vooral niet te wachten met commentaar tot de recensie op internet, want dat vinden ze bij Opera niet fijn. Wij zijn weinig reden tot klagen en beperken ons dus tot een compliment voor de stagiaire die ons een fijne avond heeft bezorgd. Anne, de eigenaresse die als gastvrouw de stagiaires een beetje in de gaten houdt, is overigens zelf ook betrokken bij belangrijke mijlpalen tijdens onze avond: Het welkom, het overhandigen van de kaart, het ontkurken van wijn en het snijden van de kaas: Anne maakt op een oprechte manier contact en dat vinden we plezierig. Ik zou er dan persoonlijk ook niet voor kiezen om het stagiaire verhaal in de kaart te vermelden. Geen slapende honden wakker maken in dit fijne restaurantje zou ik zeggen.

Opera heeft lekker eten, maar geen smaakverassingen. Lever met rozeval aardappel en coquille. Heerlijk. Wild damhert met groene groenten. Erg goed klaargemaakt. Zelfgemaakt brood waarmee een andere stagiaire de hele avond rondloopt. Lekker lekker. Sardientje met oestersalade en tomatentapenade met een mintdressing. Dit komt in de richting. Meer, Meer! Kalfszwezerik met een saus van erwten en rode poon. Heel apart. Zo proefden we 6 gerechtjes die allemaal prima en met passie waren klaargemaakt. Het meest uitkomende was de kaaswagen. Ik durf te zeggen: In heel Den Bosch niet zo'n mooie kaaswagen. Briljant. Lekkere rijpe, lopende kazen. Gewoon perfect. Kies maar uit. Klaar? Nog wat kaas? Kijk. Zo moet het. Anne doet het met een glimlach. Een uurtje of 4 laten lopen wij tevreden over onze culinaire ontdekking naar buiten. En dan te bedenken dat we hier zijn gaan eten omdat 't Misverstant vol was. Tsja Misverstant. Dat moeten jullie niet te vaak doen. Want Opera haalt het qua smaak en sharpness niet bij 't misverstant, ook de prijs was aanzienlijk lager. De rekening bij Opera ligt op zo'n driekwart van 't Misverstant. En dan is Opera interessant, want de prijs/kwaliteit is daarmee prima in orde.

Al met al de moeite waard, deze Opera. Ik zou een dikke 7 geven. Als de smaken en combinaties wat duidelijker worden neergezet, ga ik een ruim punt omhoog. En dat is net het verschil tussen goed en beter. (op basis van de gerechten zou ik 't Misverstant een 9 geven, maar dat is (nogmaals) een beetje appels met peren vergelijken omdat dit restaurant qua prijspeil een stuk hoger zit.)