SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

dinsdag, augustus 29, 2006

Recensie: Slowfood picknick

Slow Food Picknick met ambachtelijke producten uit de regio, zondag 10 september.

Stad en land komen tijdens Oogstweek tot elkaar

Slow Food Amsterdam organiseert in samenwerking met Fortboerderij Dijkzicht en diverse ambachtelijke producenten uit de Haarlemmermeer op zondag 10 september a.s. van 11.00 tot 16.00 uur een picknick op het terrein van het Fort bij Aalsmeer en de naburige Geniedijk. Dit in het kader van de oogstweek van noordhollandsegrond en de maand van de Stelling van Amsterdam. De picknick op het land kent bovendien een aantal demonstraties verzorgd door imkers, schaapherders en valkeniers.

Slow Food Picknick biedt voor levensgenieters vele soorten zuivel (geitenkazen, koeienkazen, boerenkazen, echte karnemelk, boter), groenten, fruit, sappen, koolzaadhoning, lamsvlees, brood en zelfs bier van producenten uit de Haarlemmermeer. Verder kunnen deelnemers proeven en eten van de enige echte Amsterdamse ossenworst en vlees van het Beemsterlant’s varken.

Het convivium Slow Food Amsterdam richt zich op de lokale agricultuur en smaakdiversiteit door culinaire interessante streekproducten onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Slow Food doet dat onder meer door dit soort smakelijke bijeenkomsten te organiseren Uiteraard staan authentieke en ambachtelijk geproduceerde producten van hoge kwaliteit uit de regio Haarlemmermeer en omstreken daarbij centraal.

Deelnemers aan deze picknick krijgen niet-alledaagse producten voorgezet van grote culinaire kwaliteit. Vlees van regionaal gehouden vee dat prettig heeft kunnen leven en goed voedsel heeft gekregen, en salades van seizoensgroenten met nog de echte groentesmaak van vroeger. Het interessante van dit soort producten is dat er achter elk product een boeiend verhaal zit. Bijvoorbeeld: hoe het gemaakt wordt, de keuzes die men gemaakt heeft, waarom men het op deze manier produceert. Daarom zijn het ook de producenten (veelal de boer) die tijdens deze picknick hun waren verkopen.

Deze picknick is voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen. Op een speelse manier maken zij kennis met producten met een goede smaak. Met een knipoog naar de fastfoodketens zijn er ook “slow” burgers van goed vlees van regionaal gehouden vee.

De picknick vindt plaats op Fortboerderij Dijkzicht in Aalsmeerderbrug, in de Haarlemmermeer. De boerderij beheert de gronden op het Fort bij Aalsmeer en de naburige Geniedijk. De picknick start om ca. 11:00 uur en duurt tot 16.00 uur. Naast het gezellig met elkaar genieten van eten en drinken is er een demonstratie schapendrijven, loopt er een valkenier rond, krijg je een rondleiding door het voormalige fort en dit alles wordt muzikaal omlijst.

Dit evenement vindt plaats in de periode dat noordhollandsegrond via haar oogstweek de biologische producten promoot.

zie ook de website van Slowfood.

Naschrift van Slowlogger:
Ik krijg bij het bezoeken van de site en het lezen van dit stuk wederom zo'n geitenwollen kriebeltrui gevoel. Waarom moeten dit soort evenementen toch altijd overgoten worden met zo'n 'vegetarische linzenschotel' sausje? Als we dan toch willen dat de massa zich bewuster en kritischer opstelt naar het eten dat ze dagelijks eten dan mag de communicatie ook wel iets meer gericht zijn op een wat bredere doelgroep en niet alleen op de biologische schapenherders met kids.