SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

vrijdag, maart 18, 2005

Recept: Torta di limone

Deze Italiaanse citroentaart zou nog wel eens harde concurrentie kunnen gaan vormen voor mama's zelfgebakken appeltaart!

Torta di limone
uit ‘Twaalf, een jaar uit de Toscaanse keuken’ – Tessa Kiros

Voor een taart van 26 cm doorsnee.

Pasta frolla (Zoet deeg):
· 125g boter
· 125g fijne kristalsuiker
· 250g cakemeel
· snufje zout
· raspsel van 1 kleine citroen
· 1 ei

Snijd de boter in stukjes en doe ze in een kom of strooi ze uit op je werkvlak. Werk met een houten pollepel de suiker erdoor. Voeg het meel, zout en citroenraspsel toe. Werk alles met je vingertoppen door elkaar, zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Werk het ei erdoor, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Voeg zonodig nog wat koud water of bloem toe om het gewenste resultaat te krijgen. Kneed het deeg zo kort mogelijk. Plet het deeg tot een schijf en wikkel het in plasticfolie. Leg het deeg nu min.30 minuten in de koelkast of vries het in voor een volgende keer.

Maak het deeg en laat het circa 1uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 C

Vulling:
· 175g fijne kristalsuiker
· sap van 3 citroenen
· 3,5dl slagroom
· 4 eieren
· raspsel van 1 citroen

Neem een taarvorm met een hoge ribbelrand en een uitneembare bodem. Rol het deeg volgens de aanwijzingen uit tot een dunnen lap en bekleed hiermee de taartvorm. Bak de deegbodem kort voor met een blinde vulling.

Roer in een kom suiker, citroensap en room door elkaar tot de suiker is opgelost. Klop de eieren er om de beurt door; voeg steeds pas het volgende ei toe als het vorige volledig opgenomen is. Roer het citroenraspsel door het mengsel.

Schenk de citroenvulling in de voorgebakken deegbodem. Zet de taart weer in de oven en bak hem 20-30 min. Hij is klaar als de vulling gestold is en niet meer beweegt als je de vorm schuin houdt. Serveer de taart warm of koud.

2 Comments:

At 4:35 p.m., Blogger Neil (Slowlogger) said...

Hmm, dit ziet er lekker uit! Ik zal aan onze Chef du desserts eens vragen of ze dit wil maken.

 
At 4:39 p.m., Blogger Neil (Slowlogger) said...

Trouwens: wanneer zet mamma eens haar recept voor de zelfgebakken appeltaart online, zodat deze bewaard blijft voor het nageslacht?

 

Een reactie posten

<< Home