Recept: Dim Sum
Het summum van de Chinees: Dimsum. Lekkere warme verrassinghapjes uit het stoommandje. Tuurlijk kun je ze ook frituren maar dat is lang niet zo lekker en niet zo gezond, dus ik ga voor de stoomdimsum.Zo'n stoompan (dank je wel Lisette!) krijg je tussen de 15 en 20 euro bij de Toko. Een goeie maat is de 28 cm pan met 2 stoomringen. Daar kun je een paar mandjes in kwijt. Bamboo mandjes kosten een euro per stuk afhankelijk van de maat. Erg attractief op de tafel als voorgerecht en makkelijk (voor) te bereiden.
Dim Sum zijn deegkussentjes of gevulde noodles die in China (en Singapore) bij het ontbijt of middageten worden geserveerd. Je kunt Dimsummen met hartige, maar ook met zoete vulling. Normaal gesproken drinken de Chinezen er thee bij maar ik kan je uit ervaring verklappen dat een stevige omfietser (Zie recensies over de omfietswijnen van Nicolaas Klei red.) er ook prima bij smaakt.
Er zijn diverse jasjes van de Dim Sum. Wontondeeg, loempiadeeg maar ook brooddeeg wordt gebruikt om de inhoud te verpakken. En de inhoud? Tsja, eigenlijk kan alles, maar hier komen wat suggesties:
Dai zhi shao mai: rijstdeeg met garnalen met garnalenkuit.
Jiu cai jiao: vulling van varkensgehakt en garnalen.
Zhi bao ji: gefrituurde kipfilet in een mengsel van oester en sojasaus
Fen chang: vulling van schepldieren in zoet-zure saus
Je krijgt dim sum ook uit de diepvries bij de gemiddelde Toko. Sommigen verkopen ze ook vers. Gewoon lekker uitproberen werkt altijd nog het best!
Ik zal binnenkort iets meer vertellen over de basisingredienten die gebruikt worden in de Chinese keuken.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home