Recept: Friet
Bestaat er iets Belgischer dan frites? Ik zou het niet weten. Maar friet komt dicht in de buurt denk ik. Zelfgemaakt het lekkerst en zoals met alle lekkere dingen: ongezond klaargemaakt nog veel lekkerder.
Het geheim van lekkere friet zit hem in een paar dingen. Wat oudere aardappelen (de nieuwe zijn veel lekkerder om zo te koken) want oude aardappelen bevatten minder vocht en bakken dus krokanter af. Hard vet. (Dat witte ossevet van de Belgen is zo ongezond dat je aderen spontaan beginnen dicht te slibben tijdens het eten van de friet.) Temperatuur. Dat betekent zoveel als: voorbakken op 150 graden en afbakken op 179 graden. En 179 graden is 179 graden want boven die temperatuur verbrandt de olie en komt er een ongezonde hoeveelheid acroleine vrij die kankerverwekkend is. (Maar voor alle duidelijkheid: Voor de gezondheid zou ik dit gerecht sowiezo niet aanbevelen)
Snij de aardappelen op gewenste dikte. Schillen mag maar hoeft niet overigens. Teveel schil eten is ook weer niet gezond vanwege de hoeveelheid solanine in de schil. (De groene gedeelten van de aardappelplant zijn giftig. Ook het blad is oneetbaar. Dat is de reden dat men de aardappel lange tijd links heeft laten liggen als eetbare knol. Schil de groene gedeelten dan ook altijd ruim weg.)
Was de frites onder kraan goed af. Hoe meer zetmeel eraf gaat hoe beter. Friture Reitz in Maastricht (volgens mij is dit de beste frituur van Nederland) laat de frites nog een nachtje staan in een emmer koud water om zeker te zijn dat alle zetmeel er af is. Droog de frites nu goed en zet je pan aan op 150 graden. Vet moet na 10x gebruikt te zijn weg en een pan van 3000 watt is beter dan een pan van 2000 watt omdat deze de temperatuur weer sneller op de gewenste 150 graden heeft.
Goed. Even laten bakken om ze te laten garen. Bruin laten worden komt dadelijk, dus ze mogen er best nog een beetje bleekjes uitkomen. Haal ze uit het vet en stook de pan op naar 179 graden.
Vet op temperatuur?
Frietjes in de pan. Als ze bruin zijn, zijn ze klaar.
Lekkere vette mayo erbij ( Yoghonaise bevat 3 x minder vet dan Calve mayo en Curry bevat 3 x minder vet dan Yoghonaise) en smullen maar. Probeer eens die Belgische mayo. (Sligro) Lekker zuur. Awel zulle, dat het u moge bekomen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home