Recept: Pasta vongole con tomato subtilo
Ik vind het heerlijk om door de Sligro te slenteren. Proeven doe ik niet zoveel (als het je een beetje gunstig uitkient dan kun je er uitstekend gratis lunchen) want het zijn de "massa door de kassa" ingredienten zoals gehaktballen, salades en soepen die men meestal uitstalt om naar binnen te werken.
De Sligro is met name leuk om de verse vis, de oneindige rij producten in glas en blik en de groenten. Het mooie is dat Sligro werkt met het zogenaamde " shop in a shop" principe. De visboer heeft passie voor (en verstand van..) vis, de poelier kan je precies vertellen wat je met die eendelever moet doen (en wat niet..) en de groenteboer neemt je mee van verse kervel voor de kervelsoep naar de franse saladeaardappeltjes of de indonesische pepertjes. Heerlijk om met mensen te praten die passie hebben voor hun vak. Daar leer ik altijd veel van.
Gisteren had de visboer een partijtje vongole (venusschelpjes) die de dag van tevoren in Italie waren opgevist. Ik zag de verse pasta voor me die ik nog in de koeling had liggen en bedacht me geen moment. (Uiteindelijk ging ik weg met 7 soorten vis voor de komende 4 dagen dus ik moet nog even creatief koken om dat op te krijgen...morgen maak ik verse snoekbaars. Ik laat je weten hoe het is!)
Alle gerechten die ik maak zijn voor 2 personen maar dat had je al door waarschijnlijk.
Ingredienten:
- 4 handen Vongole
- 200 gram verse pasta
- 150 gram tomata passata (gepasseerde rijpe pommedori tomaten)
- Een flinke teen knoflook
- Goeie olijfolie uit Umbrie of uit Piemonte (ten spaanse die is te peperig voor dit gerecht)
- Verse peterselie
- Een paar handen met parmeggiano (parmezaanse kaas)
Bereiding:
Pak een pannetje waar je een deksel op kunt doen en zet het vuur eronder. Hoog vuur. Schenk jezelf een lekker glas witte wijn in van de wijn waar je straks aan het eten ook van drinkt en die je dadelijk nog even nodig hebt om de schelpjes af te blussen. Zo. Na al dat geklets en gedrink is het pannetje warm genoeg. Snipper de knoflook (en als je een uitje over hebt mag dat ook erbij) en doe wat olie in de pan. Je doet nu hetzelfde als al die wokkers in Azie. Eerst pan warm maken, dan olie erin en dan opletten geblazen dat je de olie niet verbrandt natuurlijk, dus snel die knoflook erbij en daarna de schelpjes. Hoog houden dat vuur. Ze knisperen en knetteren vrolijk in het pannetje. Linkerhand de deksel en rechterhand het reeds half leeggedronken glas wit. Neem nog een slok alvorens je afscheid neemt van de inhoud van je glas. Wijn in de pan, deksel snel erop en koken als mosselen. Intussen de pasta in het pastawater (dat al kookt natuurlijk... had ik niet gezegd maar je hebt dit recept gelukkig van te voren doorgelezen!) met wat zout en een beetje olie.
Die verse pasta hoeft echt maar een paar minuten. Net zolang als de Vongole. Dus opletten want je grote diepe borden moeten nu echt al warm klaarstaan om ze op te maken.
Voeg de tomaten toe aan de mosseltjes (wat stukjes parma ham doen het ook goed als extraatje erbij...) en roer het geheel door elkaar heen. Een flinke hand peterselie op het einde erdoorheen roeren en klaar is kees.
Pasta op de borden (afgieten en beetje olie erdoorheen voor het opdienen) en dan de vongole. De rest van de peterselie erover en ruim parmazaan eroverheen.
... en mijn vrouw sprak de historische woorden..." Schat voor mij mag je dit nou elke dag maken" ... Buon appetito zou ik zeggen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home