SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

donderdag, maart 17, 2005

Recept: BBQ ossehaas en groenten

Ja natuurlijk. Met zo'n weer ga ik niet binnen in de keuken staan ... 't is weer om te barbequen! Robert kwam op bezoek, dus ik heb vandaag een paar lekkere ossehaasjes bij de slager gehaald, wat mooie groenten en een fijne rode omfietser van de HEMA.

Aan ossehaas hoef je natuurlijk niets te doen. Je zou hem praktisch rauw kunnen eten. Maar er zijn keukenprinsen en prinsessen die zelfs dit stukje vlees kunnen verpesten dus vooruit, een paar gouden regels voor het BBQ'en van dit stukje koningsvlees:

Regel 1: Dit vlees eet je segnant. (dat wil zeggen tussen rood en medium in. Doorbakken = moord!)
Regel 2: Ossehaas draai je slechts 1 x om. Daarna gaat hij direct op het voorverwarmde bord.
Regel 3: Peper en zout draai je pas na het bakken op de ossehaas.

Nog niet gaan bakken ! We gaan eerst de groentjes maken, dan pas het vlees...

Ok. Na deze regels neem ik je mee naar de groenten die we onder de os gaan serveren. Ik pak wat paprika rood en groen, wat peultjes (echt heerlijk van de BBQ) en wat stoneleeks of bosuitjes. Neem een slakom en doe de in grove stukken gesneden groenten erin. Bestrooi het geheel met wat olijfolie, wat grof zeezout en een beetjes peper. Ook wat in de knoflookpers fijngemaakte knoflook is heerlijk. Daarna omschudden totdat de olie een fijn laagje over de groenten heeft gemaakt. Samen met de knoflook en peper en zout gaat dit op de BBQ op niet al te hoog vuur.

De paprika's moeten als eerste dus die laat je zachtjes bakken, daarna de stoneleeks dan de peultjes. Let op: houd gewoon wat alufolie bij de hand. Als er dan wat groenten te bruin worden, gooi je het gewoon even in de folie en dan op de BBQ laten liggen zodat het wel warm blijft maar niet verbrand.

Vuur kan omhoog. (haal de groenten er anders nu maar even af en doe ze vlak voor het opdienen van het vlees weer erop om ze op te warmen, met of zonder folie) Snel de ossehaas bakken ( 2-3 minuten kant 1 en 2 minuten kant 2) Als je het vlees omdraait kan de groenten er weer op.

Warme borden pakken. Groenten hoog stapelen, behalve de bosui of stoneleek. Dan de ossehaas erop, en daarbovenop de stoneleek.

Een rode Barrancas Malbec erbij (4,25 geloof ik) bij de HEMA. Een omfietser met 5 glazen. Deze wijn heeft echt even wat temperatuur nodig. Niet te koud drinken. Een feest met zo weinig ingredienten en zo weinig bereiding. Maarja, goede ingredienten doen alles natuurlijk. Dat geldt vanavond ook weer. Proost Rob!

2 Comments:

At 8:26 p.m., Anonymous Anoniem said...

Segnant zegt me niks, maar SAIGNANT dat versta ik wel!!Dit is een franse keukenterm en betekent BLOEDEND. Doet niks aan het recept maar juist is juist.

 
At 11:38 a.m., Anonymous Anoniem said...

Een paas ossehaasjes? "Ossehaasjes" wegen gemiddeld zo'n 2,5 kg. Hoeveel eet je op een dag?

 

Een reactie posten

<< Home