SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

maandag, april 11, 2005

Recensie: Madrid!

Ola Madrid. Als je lekker wilt eten en stappen, dan is Madrid de plek om naar toe te gaan. Ik ben er nu zelf een paar keer geweest en het duurt even voordat je de stad leert kennen. Van oorsprong hebben de Arabieren, die er een hele tijd gewoond hebben dat express gedaan om de vijand te verwarren: Op die manier kwam men de stad niet levend uit... wat vandaag de dag kan betekenen dat je na een avondje stappen je hotel niet meer kunt vinden. Oppassen dus.

Een vlucht kan vanaf de bekende 49 euro. In de praktijk betaal je rond de 65 euro. Dan vlieg je wel KLM. Slapen kan in Madrid midden in het Centrum voor 25 euro pppn. Goed zoeken op internet dus. (bijvoorbeeld via www.hostelclub.com).

Madrid is ingedeeld in barrios, oftewel "buurten". De grotere pleinen ( onder andere Plaza Mayor, Sol en Santa Ana) zijn goede orientatiepunten. Een (meerdaagse) metro kaart is absoluut niet nodig. Madrid doe je te voet. Waar moet je naar toe? In Madrid eet je in principe tapas, maar ik heb ook een - once in a lifetime- zeefruit adresje.

Madrid kent een rijke tapas historie. Let goed op waar je gaat zitten (want je betaalt letterlijk de -te hoge- rekening) en let op wat je bestelt (want de Madrilenos zijn orgaanliefhebbers).

Casa Labra is het oudste tapas lokaal in Madrid. De specialiteit van het huis is kabeljauw kroket. Heerlijk. Kijk wel even of het druk is. Als het warm is hangt iedereen buiten. Dat is gezellig. Binnen is het redelijk basic. en achter is het ronduit ongezellig. Aan de bar blijven dus zoals het tapas liefhebber betaamt. Achterin zijn ook tafeltjes maar die worden voornamelijk gebruikt door zure oude dames. Casa Labra, Calle Tetuan 12. (vlakbij metro Sol)

Bij El Escarpin krijg je een Cava van het huis met wat hapjes. Luidruchtige tent met ook heerlijke tapas uit de zee. El Escarpin, Calle Hileras 17 (vlakbij metro Sol)

La taberna de Antonio Sanchez is ook de moeite waard. Historisch gezien een belangrijke tapasbar met veel oude Madrileense gerechten op de kaart. Donkere tapasbar vol met sfeer. La taberna de Antonio Sanchez, Calle meson de parades 13 (vlakbij metro Tirso de Molina)

Ook erg de moeite waard is El Mano, Calle Palma 64. (vlakbij metro Noviciado) en Las Bravas (diverse plekken) Bij deze laatste krijg je echt heerlijke verse octopus en calamares. Kaal, maar druk en supergezellig. Verwacht bij de echte tapasbar overigens geen sfeerlicht en kaarsjes zoals bij ons, maar gewoon TL licht en een rvs bar, met oudere heren in de bediening. Prik er doorheen en je hebt een wereldavond.

Even wat tips en trucs voor de tapas:
Bocadillo zijn broodjes. Een vaso is een glas en cerveca is bier. Morcilla is bloedworst (specialiteit van Madrid maar je moet er van houden. Ze binden de worst meestal met rijst. Dit is de nog steeds aanwezige Arabische invloed in de keuken). Jamon is ham. Maar let op als je ham besteld, want meestal betaal je heel veel voor te weinig. (en dan niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief). Aceitunas zijn olijven en patatas zijn aardappelen. Patatas bravas zijn tomaten met een hete peper-tomaten saus. Erg goed.

Vis kun je, nee, moet je eten bij Ribeira Do Mino. Voor ongeveer 15 euro per persoon eet je hier de meest verse vis die je in Madrid kunt vinden. Elke avond staan er mensen in de rij om hier te mogen eten want reserveren is niet mogelijk. Ribeira Do Mino, Calle Santa Brigida 1 (vlakbij metro Tribunal) Een belevenis waar normaal alleen de spanjaarden van genieten want je komt er geen toerist tegen, dus niet doorvertellen!

Stappen doe je tot een uur of vier in de buurt tussen Plaza Santa Ana en Sol. Na vieren kun je nog enkele discotheken in om verder te gaan maar voor deze discotheken staan dan ook lange rijen waar je soms wel langer dan een uur moet wachten. Ik zou zeggen, naar bed, want morgenvroeg heeft de stad weer genoeg te bieden.

Nog een niet-eet-tip: Elke zondag vindt ook nog de grootste openlucht markt van Europa plaats: El Rastro. Rotzooi, antiek en nog veel meer. Zeer de moeite waard.

Tot slot: Madrid heeft vanuit haar historie een zeer professioneel dievengilde. Met name zakkenrollers en professionele bendes struinen de stad af naar argeloze toeristen. Niet met grof geweld, maar zonder dat je er erg in hebt. Zorg dat je je dagen niet laat bederven door deze professionals in deze heerlijke stad.