SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

maandag, mei 08, 2006

Recensie: Pulpo


Pulpo is iets anders dan calemares. Pulpo is inktvis met dikke tentakels (zie foto) en calemares is een kleine pulpo die onderaan een witte zak hangt. Die witte zak wordt dan overdwars in ringen gesneden en (vaak) gefrituurd. Jonge inktvisjes (chopitos in Spanje) worden in zijn geheel geftituurd en zijn erg geschikt (en lekker kan ik uit ervaring vertellen) als tapas.

Een beetje pulpo kost in Spanje zo'n 10 euro per kilo. Zo'n beest weegt al snel een paar kilo maar daar kun je dan ook met de hele familie van eten. Even bellen met de Sligro dus want helaas was ik nog niet in Spanje en aangezien de Sligro een aantal keren per week de Franse kusten afstroopt naar lekkere verse vis was ik benieuwd of ze ook een inktvis voor mij mee wilden nemen. Donderdag bellen en hij kon net nog mee.. vrijdag op ijs op reis en zaterdag in mijn Sligro. Erg benieuwd naar de prijs, want dat had ik nog niet gevraagd. Wat schetst mijn verbazing: Mijn pulpo kost evenveel als zijn broertjes in Spanje!
Das beter dan zelf rijden. Aan de schoonmaak dus. Onder koud water. Hoofd eraf. Viezigheid eruit en even koken in een visbouillon. Hij is wit als ie in de pan gaat en pulpo rood als hij eruit komt. En dan begint het feest. In Madrid eten ze de pulpo warm 'a la plancha' oftewel op de plank met wat paprika poeder. Es todo. Dat is alles. Terugkoelen kan ook. Dan een nachtje in de koelkast en te gebruiken voor in de salade of als tapas. Je kunt de pulpo ook frituren maar dat vind ik wel erg gemakkelijk want elke vis is te frituren met een beslagje eromheen.

Een avontuur met een pulpo die zich gemakkelijker liet verwerken dan ik van tevoren gedacht had. Voor herhaling vatbaar.

2 Comments:

At 11:27 a.m., Anonymous Anoniem said...

Met veel dank !
Voor het eerst in ons bestaan gaan we dit jaar terug naar een vakantiehuis (Italie) en vorig jaar viel me al op hoe vreselijk veel inktvis in allerlei gedaanten er te krijgen was, maar ik had geen idee hoe ze nu te bereiden. Deze zomer ga ik dus aan de slag ;-).

Groet van Carla

 
At 4:52 a.m., Anonymous Anoniem said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

 

Een reactie posten

<< Home