SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

dinsdag, mei 10, 2005

Recept: Spaanse schelpdieren in tomatenwijn saus

De titel van dit gerecht klinkt nog smakelijker op z'n Spaans: Mejillones y almejas en salsa de tomate y vino blanco. Dit Spaanse gerecht is zeer geschikt als tapas. Ik voel me verplicht dit recept op Slowlog te zetten want mijn gloednieuwe witte overhemd overleefde dit gerecht helaas niet ...

Opgepast dus!

Ik denk dat je met onderstaande ingredienten prima 6-8 personen kunt voorzien van een fors voorgerecht. Voor 4 personen zou ik het minimaal door de helft delen.

Ingredienten:
3½ kg mosselen
500 gram jonge venusschelpen
1½-2 dl olijfolie
1 kg uien, in julliene gesneden
6 tenen knoflook, grof gehakt
2 laurierblaadjes
2 eetlepels paprikapoeder
6 dl droge witte Spaanse wijn
3/4 liter tomaten pulpo (die van Heinz in die kartonnen pakjes is bijzonder geschikt voor dit gerecht.)
Vers gehakte peterselie
Beetje zout en peper

Bereiding:
Neem een forse pan. Borstel de schelpen goed af en verwijder de baarden. Gooi kapotte of niet-sluitende exemplaren weg.

Verhit de olie in de pan op matig vuur, voeg de uien en de knoflook toe en laat ze onder af en toe roeren enkele minuten bakken. Leg het deksel erop en laat nog 20 minuten zacht stoven. Voeg alle overige ingrediënten aan de pan toe en roer om. Laat het geheel, afgedekt, aan de kook komen en schud de pan enkele keren, zodat alle schelpen zich verdelen. Kook nog 2-3 minuten tot alle schelpen openstaan. Gooi dichtgebleven exemplaren beslist weg. Serveer meteen in kommen of natuurlijk gewoon in de platte pan waarin je het hebt gekookt, bestrooid met peterselie. Geef vers gebakken brood bij. Liefst een wit plaatbrood waarmee je lekker de tomatensaus kunt op "lepelen".

Recept voor het Castiliaanse ronde brood:
Ingrediënten:
500 g bloem
2 zakjes instant gist (a 7 g)
1 eetlepel suiker
2 theelepels zout
1 1/2 eetlepel olijfolie
schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes

Voorbereiden:
Boven grote kom bloem zeven. Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken. Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden. Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek. Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.

Bereiden:
Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5. Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen. Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen. Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden. Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken. Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.

Goed, waar was ik gebleven. Oh ja, terug naar de schepldierenschotel:

Als je bang bent voor mond en klauwzeer van je tafelgenoten moet je dit gerecht zeker in aparte kommetjes doen. In alle andere gevallen: De Spanjaarden eten dit gewoon uit één grote platte pan waarin ze naar hartelust hun stukken brood dopen en onder het genot van een lekker glas wijn gezellig (buiten) tafelen.

Een fijne wijn voor bij dit gerecht is de Mas Codina Blanc, een heerlijke droge fruitige witte wijn ,afkomstig uit de Pénedès, de wijnstreek rondom Barcelona, gemaakt van voornamelijk Macabeu en Chardonnay druiven. De druiven zijn afkomstig van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en geven zodoende veel concentraat aan de wijn. Lekker veel smaak en een mooie droge fruitige afdronk.

Zie voor meer wijnadviezen en de wijnshop : www.lekkerwijntje.nl