SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

maandag, mei 02, 2005

Recept: beschuit met muisjes

Altijd weer feest als broers of zussen kinderen krijgen. En bij dat feest hoort natuurlijk beschuit met muisjes. Volgens oud-Nederlandse traditie. Welkom Juul!

Tijd voor het kraamschudden, oftewel het kraambezoek. Deze nam voedzame eetwaren mee voor de kraamvrouw. Zo is kandeel een versterkend drankje dat toen veel werd meegenomen, vooral omdat de visite dit zelf ook zo lekker vond…

Wil je kandeel zelf eens proberen, dan volgt hier het recept:

Ingredienten:
1 fles Moezel- of Rijnwijn (die wijn van opa uit Munstergeleen doet 't ook erg goed heb ik horen vertellen...)
5 eidooiers
50 gram suiker
1/2 pijpkaneel
1 schijfje citroen
2 kruidnagels
Laat de kaneel, kruidnagels, citroenschil en suiker één uur op heel zacht vuur in water trekken. Voeg wijn toe en verwarm, niet laten koken. Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa en giet het mengsel langzaam door de warme wijn, waarbij u stevig roert tot het gebonden is.

Dien de kandeel warm op, in kleine glaasjes met beschuit met muisjes.

Beschuit met muisjes is wellicht de meest bekende traditie. Muizen werden gezien als zijnde zeer vruchtbaar en anijszaad werd geassocieerd met muizen. Bovendien is anijs goed voor het zog (de moedermelk).