SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

zondag, mei 08, 2005

Recensie: Antwerpen

3 dagen ondergedoken zitten in Antwerpen. Er is geen stad zo dicht in de buurt met zoveel mogelijheden. Antwerpen is fantastisch! Ok dan. Hier volgen de laatste trends en de heetste nieuwtjes van Anvers, oftwel Antwerpen.

Recensie: Bed and Breakfast Mabuhay
Ik boek mijn hotel vanaf nu niet meer in het centrum van Antwerpen! Kies voor een bed and breakfast. Wij verbleven in Mabuhay bed and breakfast. Dit guesthouse heeft 2 kamers en ligt in de wijk Zurenborg. Wij betaalden Herman en Eric (de eigenaren) voor 3 nachten 135 Euro (voor 2 pers) inclusief ontbijt. Je kunt gratis parkeren voor de deur, de tram die voor de deur stopt brengt je in ongeveer 10 minuten naar hartje Antwerpen en je kunt er internetten. Je krijgt dus veel voor weinig. Daar hou ik sowieso al van maar dat is nog niet het belangrijkste. Dit bed and breakfast ligt namelijk vlak naast een zeer gezellig pleintje: De Dageraadplaats. Zeer sfeervol en upcoming. Bovendien is het gezellige aan dit soort pleintjes dat je er zeer betaalbaar en goed kunt eten want je zit ver, ver weg van alle dagmenu en pizza etende toeristen met kids.

Restaurant: Comcarmenne (dageraadplaats 20)
Wij aten de eerste avond op het plein bij Comcarmenne. Een trendy (witte strakke inrichting) restaurant met een fijne kaart. We aten een voorgerecht van verschillende tapasjes en als hoofdgerecht een gevulde parelhoen met salie en eendeborst met een frambozensaus. Beiden op al dente gewokte groenten. Het nagerecht ging er gewoon niet meer in na die Belgische porties. De huiswijn (een smakelijke Chileen) kost 13 euro per flesje. We rekenden hier 85 euro met z'n tweetjes af. Good value for money.

Tegenover Comcarmenne zit trouwens nog een plezierige wijbar. Alle wijn per glas verkrijgbaar. Je krijgt er ook kleine hapjes en broodjes. Een glas cava kost hier 3 euro. Ook al zeer betaalbaar en feestelijk lekker.

Restaurant: Wok a Way (Groendalstraat 14)
Restaurant Wok a Way is eigenlijk geen restaurant maar een soort Chinese fastfood toko met 100 zitplaatsen, gesitueerd het centrum van Antwerpen. Een gedeelte van de zitplaatsen ligt aan een spectaculaire lange bar direct aan de open keuken. Uiteraard ga ik altijd zitten aan de bar waar ik de kok direct op zijn vingers kan kijken. Wij hebben er gelunched dus je moet een beetje opletten dat je rustig aan doet want ik weet uit ervaring dat de ogen weer groter zijn dan de honger bij deze fantastische Chinees.

Restaurant: Las Manas (Ankerrui 36)
Las Manas is een Spaans restaurant zoals je zou willen dat ze in Spanje allemaal waren. Luidruchtig, gezellig en zeer smakelijk. Het zou een beetje overdreven zijn om dit restaurant de laatste trend te noemen want deze familie runt dit etablissement al meer dan 30 jaar met veel liefde. Overigens niet bijzonder goedkoop maar wel een prima prijs/kwaliteit verhouding. We reserveerden bij Las Manas om 20:30. Dat zijn nog geen Spaanse tijden maar het komt wel in de buurt toch? Helaas was het zo druk dat Mamma ons persoonlijk nog drie kwartier liet wachten onder het genot van een fles (die was inderaad op voordat we gingen eten) witte huiswijn in een onooglijke blauwe fles. 21:15 gingen we dus aan tafel. We bestelden wat tapas vooraf (verschillende soorten vis gebakken) en een hoofdgerecht van zeevruchten in tomatensaus (die in kleine hoeveelheden nauwkeurig gericht terecht kwamen op mijn nieuwe witte overhemd dat ik net die middag op de kammenstraat (trendy!) had gekocht. Niet handig dus. Een cafe cortado en een cafe solo later stonden we na twaalven weer buiten. Pfff. Zou ik Antwerpen overleven?

Zelf spaans koken: Klik hier door naar de kookfreak Spanje

Recensie: Gezonder eten (?)
Gaat gezond en lekker samen? Ja natuurlijk want je kunt je voorstellen dat ik na zo'n weekend Antwerpen niet meteen 10 kilo aan wil komen. Ik eet dus "verstandig".
Een paar tips:
- Eet geen brood vooraf. Das zonde van de calorieen en bovendien meestal niet lekker.
- Drink wijn 1 op 1 met (kraan)water. (Doen de Fransen ook)
- Eet geen frites, aardappelen of andere "bijlagen".
- Eet vooraf rauwe groeten (salade)
- Eet vooral alle groenten op tijdens het voor- en hoofdgerecht.
- Eet gewoon minder.

Restaurant: Velvet Lounge (Luikstraat 6)
Velvet Lounge is een restaurant naar Amerikaans model. Fijne stoelen, donderrood fluwelen interieur en weinig licht. Erg gezellig. De bediening is vlot en professioneel. Het eten is erg goed. Zowel de inhoud als de uitvoering is bijzonder fijn. Lekker smaakcombinaties en geweldige presentaties (probeer de foie gras gepresenteerd op 3 verschillende wijzen!) De huiswijn vond ik iets minder vandaar dat ik ben uitgeweken naar een krachtige Chileense Carbernet Sauvignon (19,50 Euro). Ook nog erg betaalbaar voor een prima wijn. Wij betaalden 150 Euro voor 2 personen: Een huisaperatier, voor, hoofd en een gedeeld nagerecht, 2 flessen wijn, en koffie. Zeer compleet en erg lekker.

Recensie: Ontbijten in "Ons dagelijk brood" (Steenhouwersvest 48)
Je kunt in Antwerpen ook heerlijk ontbijten. Zaterdag had ik dan ook geen zin om in onze bed and breakfast te ontbijten maar om mijn favoriete ontbijtstek te bezoeken. Voor ongeveer 10 euro pp. kun je hier overheerlijke versgebakken broodsoorten voorzien van allerlei lekkers. Je zit aan een grote tafel met alle gasten wat soms leidt tot veel gezelligheid en soms tot overbodig geklets. Het is in ieder geval altijd lekker. Je kunt zelf kiezen wat je op je brood wilt. Zoet of hartig, vlees of kaas, huisgemaakte chocoladepasta of verse jam. Zelf naar hartelust proberen wat je lekker vindt dus.

Verdere tips voor fijne restaurantjes in Antwerpen
Restaurant: Stereo Sushi (Luikstraat 6)(heerlijk aziatisch eten in de kelder van Velvet Lounge)
Restaurant: Little Budha (Luikstraat 4)(geweldige zaal met heerlijk aziatisch eten)
Restaurant: Canal(Nieuw in de Volkstraat, net naast Funky Soul Potato)
Restaurant: Mezze (Volkstraat 31) (overheerlijke kleine hapjes)
Restaurant: Funky Soul Potato (Volkstraat 76) (Overheerlijke aardappelvarianten)
Café: Hopper (mijn stamcafé in 't Zuid)(Leopold de Waelstraat 2)
Café: De Pelikaan (mijn stamcafé in 't Centrum)(Melkmarkt 14)
Café: De Muze (Melkmarkt 15)(elke vrijdag en zaterdag live jazz muziek)