SlowLog

Recepten, Restaurants en Recensies. Ter verdediging van het recht op genieten van goed eten en drinken.

maandag, augustus 07, 2006

Kweekvis

Het leeuwendeel van de vis in Nederland wordt geexporteerd naar landen waar mensen wonen die wel weten wat lekker is. Nederland is een handelsnatie. Alle goeds, lekkers of moois verpatsen we voor een goede prijs in plaats van dat we er zelf van genieten. De "left overs" zijn voor onszelf. Uitzonderingen bevestigen de regel natuurlijk en hier en daar krijg ik zelf de indruk dat mensen wat bewuster worden. Maar de massa gaat nog steeds voor goedkoop gehakt,
frikandellen met slachtafval en PCD pinda's 'avonds bij het Amstel half litertje.

Terug naar de vis. 90% van onze zeeuwse kreeften gaat naar frankrijk, nagenoeg 100% van de kokkels uit de wadden idem en "vreemde vis" zoals octopus hoeven we al helemaal niet. Wij eten hier liever kibbeling, vissticks en lekkerbekjes. Lekker gepaneerd en gefrituurd zodat je tenminste de vis niet proeft.

We exporteren dus onze prachtige verse zeevis en gaan hier in de failliete varkenshouderijen vis kweken. Smaakloze fabrieksvis die "o zo verantwoord wordt gekweekt" maar die vooral eenduidig van vorm en structuur op het bordje van de Nederlander terecht moet komen.

Ik heb een voorstel: als we deze "verantwoord gekweekte computertilapia" nou eens gaan exporteren? Maakt mij niet uit waar naar toe. Als het maar heeeel ver weg is. En dan laten we al dat lekkers dat de natuur ons uit de zee geeft gewoon hier. Scheelt geld, energie etc. En is vooral veeel lekkerder!

Als reactie op comment:
http://www.goedevis.nl/?cid=89tilapia wordt wel verantwoord gekweekt.geen onzin overschrijven please

Dit bericht is mobiel verzonden.